Piramida potrzeb nie kłamie. Według badań Pracuj.pl kwestie związane z jedzeniem stanowią dla wielu Polaków jeden z kluczowych aspektów… pracy. Badani wymieniają dostęp do taniej stołówki wśród najważniejszych benefitów. Co więcej, ponad połowa z nich oczekuje obowiązkowych przerw na obiad i dofinansowań do posiłków od pracodawców. Style jedzenia mogą mieć realne znaczenie dla firm – większość Polaków podkreśla, że wspólne posiłki pozytywnie wpływają na integrację zespołu.
Wyniki badania w skrócie:

  • 62% badanych Polaków przygotowuje obiady do pracy w domu.
  • Ponad połowa badanych oczekuje dofinansowań do obiadów w pracy.
  • Większość Polaków uważa, że wspólne obiady ułatwiają integrację zespołu.
  • 87% chciałoby mieć dostęp do taniej stołówki w siedzibie firmy.
  • 6 na 10 oczekuje od pracodawców obowiązkowych przerw na obiad, niewydłużających czasu pracy.

Kuchnia – centrum świata?

To znana historia w większości miejsc pracy w Polsce. Po intensywnym poranku i zrealizowaniu najpilniejszych zadań, jednym z najczęściej padających pytań jest: „Co dzisiaj jemy?”. Nie ulega wątpliwości, że kuchnia wpływa na funkcjonowanie zespołów. W kolejnym materiale serii „Zawodowy styl życia” Pracuj.pl sprawdza więc, jak Polacy jedzą w pracy.

Gotujemy się do pracy

Jak wykazuje raport Pracuj.pl, aż 62% badanych Polaków deklaruje, że posiłki do pracy najczęściej przygotowują w domu. Większość pracowników stara się więc samodzielnie przyrządzać posiłki i ograniczyć spożywanie gotowych dań – tylko 24% kupuje je przed pracą lub korzysta z diety pudełkowej. W miarę możliwości Polacy oczekują także, że nie będą zmuszeni do pospiesznej konsumpcji np. przy komputerze, w niekomfortowych warunkach. Aż 6 na 10 badanych przez Pracuj.pl oczekuje, że pracodawca zapewni im obowiązkową przerwę na obiad wliczaną w czas pracy.

Jak zauważa Monika Ruszkowska, Dyrektorka Biura Reklamy w Grupie Na:Temat, a po godzinach autorka popularnego bloga kucharskiego eKuchareczka.pl, w firmach coraz wyraźniej widać zmieniające się zwyczaje kulinarne Polaków.

Kiedy zaczynałam zawodową karierę w międzynarodowej korporacji ponad 25 lat temu, jedzenie do pracy oznaczało zazwyczaj standardowy pakiet składający się z kanapki z wędliną i jabłka. Potem coraz bardziej powszechne stawały się lunche w firmowej stołówce lub na mieście, także łączone ze spotkaniami biznesowymi. Najbardziej wytrwałym nieobcy był zestaw składający się z białej bułki i „energetyka”. Takie osoby można znaleźć oczywiście i dzisiaj, jednak ogólnie obecnie przywiązujemy zdecydowanie większą wagę do prawidłowego i zdrowego odżywiania w pracy. Można to dostrzec zarówno zaglądając do firmowej lodówki, jak i przyglądając się opiniom Polaków o jedzeniu w pracy– mówi Monika Ruszkowska.

Wolność wyboru mile widziana

Wyniki badań pokazują jednak także, że większość z pracowników wolałaby mieć wybór i nie być zmuszonymi do przygotowywania sobie posiłków, jeśli tego nie chcą. 55% pracowników chciałoby otrzymywać dofinansowanie do obiadów w pracy, dla 32% jest to obojętne, a tylko 12% nie potrzebuje takiego benefitu.
Co jeszcze ważniejsze, aż 87% badanych chciałoby mieć dostęp do taniej stołówki lub restauracji w miejscu pracy. Wśród innych kwestii związanych z jedzeniem, do których Polacy chcieliby mieć dostęp w pracy, znajdują się także dobrze wyposażona kuchnia (88%), szeroki wybór kawy i herbaty (87%), czy darmowe owoce i warzywa (81%).

Benefity związane z żywieniem to istotna cecha pracodawcy, który dba o pracowników. W Grupie Pracuj organizujemy tzw. owocowe poniedziałki. W Polsce można znaleźć także firmy, które oferują pracownikom darmowe śniadania, a nawet wewnętrzną biurową kawiarnię z zatrudnionym baristą. Nie każdy pracodawca musi się decydować na taki oryginalny krok. Jednak już nawet nieźle wyposażona, przytulna kuchnia potrafi zmieniać życie zespołów na lepsze – komentuje Konstancja Zyzik, Talent Acquisition & Capabilities Development Manager w Grupie Pracuj.

Wspólne obiady integrują

Według polskiego prawa każdemu pracownikowi, którego czas pracy wynosi minimum 6 godzin przysługuje 15-minutowa przerwa wliczana do czasu pracy. Pracodawcy mają możliwość wprowadzenia dłuższej przerwy do 60 minut – ale nie jest ona wliczana do czasu pracy. W praktyce jest ona więc rzadko wykorzystywana, bo wydłuża faktyczny czas, który pracownik musi spędzić w biurze.
Jak pokazują wyniki badania Pracuj.pl, firmy oferujące pod tym względem bardziej przyjazne rozwiązania – sporo mogą zyskać. Według 56% respondentów Pracuj.pl obiady to dobra okazja do tego, żeby poznać nowe osoby w biurze. 53% dodaje także, że wspólny posiłek to szansa do zacieśnienia prywatnej relacji z innymi pracownikami.
2(1).jpg

Wyniki pokazują wyraźnie, że stworzenie dobrych zasad i odpowiedniej przestrzeni zachęcającej do wspólnego jedzenia może pozytywnie wpływać na integrację zespołu. Skoro i tak obiady czy lunche są nieodłączną częścią naszego życia, warto je wykorzystać jako element bardziej przyjaznego środowiska pracy. Firmy dbające o posiłki kreują pozytywny wizerunek nowoczesnego pracodawcy i zwiększają swoją konkurencyjność w wyścigu o talenty – komentuje Konstancja Zyzik, Talent Acquisition & Capabilities Development Manager w Grupie Pracuj.

Paliwo do lepszej pracy

Badanie przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia wykazało, że regularne spożywanie posiłków podnosi wydajność pracowników o 20%. Z kolei według raportu Health Enhancement Research Organization (HERO) osoby, które jedzą zdrowe obiady w pracy, są nawet o 25% bardziej efektywne. Dlatego ważne jest, żeby posiłki jedzone w biurze dawały energię do realizacji obowiązków. Monika Ruszkowska z bloga eKuchareczka dodaje, że posiłki powinny brać także pod uwagę… komfort współpracowników.

Do pracy z całą pewnością najlepiej sprawdzą się dania, które ładnie pachną. Z szacunku dla koleżanek i kolegów odpuśćmy sobie np. ryby czy zupę cebulową. Jako szybkie, ale też dające energię danie sprawdzają się np. sałatki, tortille, wrapy, omlety. Dobre pod tym względem są także wszelkiego rodzaju wariacje wokół kasz, pełnoziarnistych makaronów, najlepiej w towarzystwie sezonowych lub mrożonych warzyw i odrobiny zdrowego tłuszczu, np. oliwy z oliwek. Energia pochodząca z takich dań równomiernie rozłoży się na kolejne godziny i pozwoli nam zachować dobrą formę fizyczną i intelektualną do końca pracy – podsumowuje Monika Ruszkowska.